Interview gehouden voor Hond 2017 over onder andere het ontstaan van de hondeschool. Het volledige interview is hier te vinden.

Met meerdere overwinningen op zak is Grietje geen onbekende in de wereld van Dog Dance. Van de negen Nederlandse Kampioenschappen ‘Freestyle’ die zijn georganiseerd door Nederlandse Dog Dance Bond behoren zeven titels aan haar toe, welke ze allemaal met haar Border Collie Floris heeft behaald. Een indrukwekkende prestatie, die extra werd onderstreept toen zij met haar bordercollie Floris de vijfde plaats behaalde tijdens de Europese Kampioenschappen van afgelopen zomer in België. “Dit zijn inderdaad bijzondere prestaties en daar ben ik enorm trots op. Het is ontzettend speciaal om tijdens deze wedstrijden voor zo’n groot publiek op te mogen treden. En als het dat ook nog goed gaat en het harde werken wordt beloond met een prijs of winst, dan maakt het dat extra bijzonder.” Dat hard werken inderdaad wordt beloond blijkt wanneer Grietje vertelt over haar eerste kennismaking met deze hondensport, ruim zeventien jaar geleden.

Het begin
Samen met haar hondje Fonzy, een shih tzu, maakte Grietje in 2001 kennis met, blijkt nu, de grondbeginselen van Dog Dance. Want ondanks dat Fonzy een klein hondje was, vond Grietje het belangrijk Fonzy op te voeden en een goede band met hem op te bouwen. Een nabij gelegen hondenschool had op dat moment geen passend cursusaanbod, maar gaf op zaterdag wel een les waarin honden ‘trucjes’ werd aangeleerd. “Dat was op dat moment een prima tussenoplossing om de periode naar een geschikte cursus te overbruggen. Met drie anderen baasjes en hun honden zijn we in de winter van 2001 gestart. Iedere zaterdag stonden we keurig klaar op het veld voor onze training. De eigenaresse van de hondenschool, Yvonne Wesseling, verzorgde deze trainingen. Een bijzonder persoon en voor die tijd al vooruitstrevend met haar trainingsmethodieken. Voor mij is ze de grondlegger van de methodiek die we vandaag de dag kennen als “positief trainen”. Ze had een eigen stijl en kon honden ontzetten goed lezen. Samen met haar gave om mensen te coachen kon ze baas en hond enorm goed vooruit helpen.” Op advies van Yvonne bezoekt de groep een wedstrijd welke in het voorjaar van 2002 in Zeeland werd georganiseerd. Nadat ze hier was gaan kijken wist ze meteen dat dit is wat ze wilde doen: “Dat het dog dance-virus mij inderdaad flink te pakken heeft kan ik niet ontkennen, want nu zeventien jaar later beoefen ik de sport nog steeds!”, vertelt Grietje lachend.

Hondenschool Behave
Het groepje blijft trouw aan de lessen van Yvonne en met z’n allen ontdekken ze deze toen nog onbekende hondensport. Maar in 2005 slaat het noodlot toe: Yvonne wordt ernstig ziek en is niet meer in staat haar hondenschool te runnen. De groep slaat de handen ineen en helpt Yvonne uit de brand. Met zijn allen vangen ze het werk op en zorgen ze ervoor dat de trainingen door kunnen gaan. Helaas verliest Yvonne de strijd tegen haar ziekte en iedereen is enorm aangeslagen als het slechte nieuws over het overlijden van Yvonne ze bereikt. De groep laat zich echter niet uit het veld slaan en besluit gezamenlijk een hondenschool op te richten dat zich volledig specialiseert in dog dance. “Het was vreselijk verdrietig om afscheid te nemen van Yvonne. Als mens was zij zo bijzonder, ze heeft echt levens veranderd. Om haar herinnering levend te houden hebben we besloten een hondenschool op te richten. Dat we nu zeventien jaar later nog steeds samen zijn en de hondenschool nog steeds bestaat, hadden we van tevoren nooit bedacht.”

In een nieuw jasje
De hondenschool die ter nagedachtenis aan Yvonne is opgericht gaat verder onder de naam Behave Dogtraining. Inmiddels is iedereen van het groepje gediplomeerd instructeur en nauw betrokken bij de hondenschool. Met z’n allen bieden ze een totaalpakket voor iedereen die op cursus wil met zijn of haar hond. “In de meeste gevallen kom je samen met je puppy bij ons binnen. We leren je basisoefeningen en zorgen dat je een band opbouwt met je hond, zodat jullie thuis letterlijk samen door één deur kunnen. Mocht je hierna meer willen doen, dan kun je doorstromen naar de cursus ‘gehoorzaamheid’. Daar verdiepen jullie je in de oefeningen en wordt jullie band nog sterker. Als ook dat onder de knie is en je wilt samen met je hond nog meer ontdekken, dan bieden we tal van sporten en spellen, zoals speuren, treiball, agility, tricks en hoopers en natuurlijk dog dance.”

Dat dit totaalpakket niet alleen de formule voor succes is blijkt wanneer Grietje vertelt dat veel mensen niet weten dat dog dance een training bij uitstek is om honden met lichamelijke problemen te helpen beter te worden. “Een mooi voorbeeld is een hond die een hersenbloeding heeft gehad. Nadat hij een eind was aangesterkt bleek al gauw dat hij minder controle had over zijn bewegingen, en dat lopen daardoor een stuk moeilijker voor hem was geworden. Door de basisoefeningen van dog dance aan zijn bewegingsmogelijkheden aan te passen en vanuit daar langzaam op te bouwen, zag je het spiergeheugen van het lichaam sterker worden en zijn motoriek met sprongen vooruit gaan. Dat je op die manier met je kennis en ervaring een hond en baas vooruit mag helpen en ze het plezier weer terug kunt geven, dat maakt mijn werk zo bijzonder.”